KOŹLAK  z GOZDAWY

 Moja pierwsza przygoda z warzeniem piwa. Na początek zaczynam przygodę z gotowymi zestawami tzw. brewkity.

Ale od początku, żeby zacząć trzeba zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów, lista poniżej:

  1. Pojemnik fermentacyjny z kranikiem
  2. Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny
  3. Rurka fermentacyjna
  4. Ballingometr
  5. Miarka do cukru
  6. Butelki
  7. Kapsle
  8. Kapslownica
  9. Mieszadło piwowarskie

Mój wybór na początek padł na GOZDAWĘ, koźlaka i ekstrakt słodowy superjasny, do tego drożdże dolnej fermentacji GLW35.

Let's play :-)

Drożdże wsypałem do około 0,5 l. przegotowanej ostudzonej wody, obie puszki włożyłem do ciepłej wody żeby łatwiej było przelać zawartość do garnka. Następnie zawartość puszek przelałem do garnka w który miałem już 6 l. wody (użyłem butelkowanej) i gotowałem mieszając aż do zagotowania, tak przygotowaną brzeczkę odstawiłem do ostygnięcia. Następnie do pojemnika fermentacyjnego wlałem około 12 l. wody i dodałem ostudzoną brzeczkę, po ostygnięciu całości do około 26oC dodałem drożdże i uzupełniłem zawartość fermentatora do poziomu 23 l. Teraz nadszedł czas żeby do roboty wzięły się drożdże.

Oczywiści tuż przed szczelnym zamknięciem fermentatora jeszcze pomiar ballingometrem. Po około 10 dniach oczekiwania kolejny pomiar - artykuł piszę długo po tym jak już piwie nie został nawet zapach i nie pamiętam odczytów z cukromierza, pamiętam jedynie że po przeliczeniu piwo miało około 4,5 %.

Jak na pierwszy raz sam byłem pozytywnie zaskoczony efektem. 

Poniżej fotki z produkcji.